Blue Moon

Todellinen Sininen Kuu
Sunnuntaina 22.8 on täysikuu klo 15:20. Yhdysvalloissa puhutaan Sinisestä Kuusta. Täyskuillahan on eri kulttuureissa monia nimiä. Blue Moon, Harvest Moon ja Super Moon. Sininen kuu ei mitenkään ole väriltään sininen.
Blue Moon perinne tulee amerikkalaisesta almanakasta Maine Farmers’ Almanac, jossa elokuun kuutamo merkittiin erikoistapauksessa nimellä Blue Moon. Almanakka käytti perusteenaan troppista vuotta ja siinä on pääsääntöisesti 12 täyskuuta vuodessa, siis kolme jokaisessa vuodenajassa. Kuiden nimille annettiin usein vuodenaikaa kuvaavia nimi: Lumikuu, Mansikkakuu ja miksei myös Sadonkorjuukuu eli Harvest Moon, joka on näistä ehkä tunnetuin. Se on myös lähinnä syyspäivän tasausta. Joskus harvoin trooppinen vuosi sisältää 13 täyskuuta, ja silloin puhutaan ns. Sinisestä Kuusta.

Näistä ainoastaan superkuulla on jonkinlaista tähtitieteellistä taustaa, koska silloin Kuu on yleensä lähinnä maata ja sen kulmahalkaisija on suurimmillaan. Kun elokuussa Kuu lilluu varsina alhaalla etelähorisontissa, kokee ihmissilmä Kuun normaalia kookkaampana, vaikka käytännössä todellista kokoeroa ei huomaa.

Oli miten oli, media tekee näistä aina isompia juttuja. Useimmille riittää, kun tunnistaa kuuluisat musiikkikappaleet Blue Moon ja Harvest Moon!
Kuuta kannattaa nyt tarkkailla viikonloppuna. Täyskuu antaa hyvän mahdollisuuden ottaa kauniit maisemakuvia Kuun, Jupiterin ( -2,7) ja Saturnuksen (0,2) kera. Sunnuntain myöhäisiltana etelätaivaalla näky on kaunis (Stellarium).

Kategoria(t): Historiaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.