IC 10, kääpiögalaksi Kassiopeiassa

IC 10 on oman linnunratamme kanssa samaan paikalliseen joukkoon kuuluva kääpiögalaksi jossa syntyy voimakkaasti uusia tähtiä. Puhutaan ns. tähtiryöppygalaksista. Kuvailin tätä Kassiopeian Caph tähden lähellä sijaitsvaa galaksia kirkkaana elokuun lopun yönä Celestronin C14 kaukoputkella. Hankin syksyn aikana putkeen uuden polttovälin lyhentäjän (eli reducerin) , Optec Nextgen 0,5X, jolla saan C14:n muutoin pitkää polttoväliä lyhennettyä ja samalla parannettua putken valovoimaa. Reduceri tuntuu toimivan parhaiden tähän asti kokeilemista malleista ja piirtää pienehkön tähtikuvauskameran kennon laidoille asti kauniisti, ja korjaa samalla SCT kaukoputkille tyypillisen koman.
Kokeilimme tästä Roopen kanssa myös visiaalihavaintoa ennen kuvausta C14:lla, mutta emme saaneet yhtään mitään näkyviin. Katuvalaistus haittaa pahasti Observatorion pihalla, tilanne huononi vielä tänä syksynä kun Imatran kaupunki päätti pitää koko kaupungin katuvalaistuksen palamassa läpi yön kaupunkilaisten jatkuvan valituksen takia.IC10_l60r24g30b18_30_8_13_txt

Tietoja raunop

Mukana Novan toiminnassa kasariajoista. Laitteet, rakentelu ja kuvaaminen ovat olleet aina lähellä sydäntä. Tällä hetkellä pääpaino on pienten taivastuhnujen eli galaksien, komeettojen ja muiden haastavien kohteiden kuvasamisessa. Aikoinaan tuli tehtyä Aurinkohavaintoja ja nyttemmin Auringon kuvaus on myös tullut mukavaksi kesäharrastukseksi.
Kategoria(t): Historiaa Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.