Vuonna 2005 Markus Hotakaiselta ilmestyi teos Mars – myytistä maisemaksi (kts. Tähtiharrastustietoa 1/2006). Se ei ainoastaan kertonut millainen Mars on, vaan kertoi myös millainen Mars on ja on ollut meidän ihmisten silmissä. Kirjassa peilautui oivasti eri aikojen ja kulttuurien uskomukset, pelot ja ennakkoluulot, sekä oman aikamme esinekulttuuri ja science fiction. Sisällöllisesti, toimituksellisesti ja visuaalisesti tämä WSOY:n julkaisema kirja oli ja on yksi kaikkien aikojen parhaita kotimaisia tähtitiedekirjoja. Nyt Hotakaiselta on ilmestynyt uusi Mars-kirja, joka perustuu edellä mainittuun teokseen Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan ollessa kirjan kustantaja.
Mars-tutkimus menee kuitenkin vauhdilla eteenpäin juuri tälläkin hetkellä uusien luotainlentojen myötä. Siten Mars-kirjan päivitys tällä vuosikymmenellä on varsin perusteltua. Esimerkiksi Curiosity-kulkijan ensimmäisiä tuloksia yhdistetty varsin luontevasti kirjan sisältöön, vaikka Curiosity-hanke on edelleen kesken ja uusia tutkimustuloksia odotetaan jännityksellä. Juuri tämä kutkuttavan kiusallinen ja jännittynyt tunnelma välittyy kirjasta hyvin: koko ajan saamme uutta tietoa joka periaatteessa puoltaa näkemystä, että Marsissa on ollut elämää, mutta se kaikkein selkein ja kiistattomin todiste puuttuu yhä.
Kirjaa lukiessa ja Mars-tietämyksemme historiaa pähkäillessä peilaamme koko ajan itseämme. Mars on ollut hankala tapaus ja äärimmäisen kiehtova meille ihmisille. Ehkä entisaikojen havaintolaitteilla tehdyt havainnot Marsin kanaaleista, jotka piirretyn kartan käännösvirheessä muuttuivat kanaviksi, ovat se tunnetuin tapaus.
Markus Hotakainen: Mars (Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2013)
Lisätietoa http://paasilinna.fi/kirjat/mars/