On erinomaisen ilahduttavaa, että yhä silloin tällöin ilmestyy pienkustantamoiden toimesta tähtitieteen historiaa ja kehitystä peilaavia teoksia, jotka ovat suomennoksia alkuperäisteoksista. Näiden kirjojen ilmestymistä ja sitä edeltävää työtä voi aina pitää kulttuuritekona suomalaisen lukijakunnan jäädessä määrällisesti kohtalaisen vaatimattomaksi. Näistä yhteyksistä ensimmäisenä mieleen tulee Jyrki Siukosen mainio ”Muissa maailmoissa. Maapallon ulkopuolisten olentojen kulttuurihistoriaa” (Gaudeamus 2003). On kuitenkin harmi, että julkaisujen muodossa näitä teemoja lähestytään niin harvoin ja vähemmän ryppyotsaisesti kulttuurin ja taiteen kautta ajateltuna. Sopivaa ja mielenkiintoista lähdeaineistoa varmaankin riittäisi.
Louis-Auguste Blanqui (1805-1881) oli ranskalainen aktivisti, joka istui poliittisista syistä vankilassa kirjoittaessaan teoksen L’Eternité par les astres. Hänellä ei ollut siis käytössään mitään kirjastoa ja tuskin muutakaan lähdeaineistoa. Blanqui kirjoitti teoksen 1871 ja se julkaistiin Pariisissa seuraavana vuonna. Suomennoksessa on suomentaja Jan Blomstedtin “Humanistin jälkisanat” ja Rauno Lauhakankaan “Luonnontieteilijän jälkisanat”.
Blanquin aikaan uusinta uutta tähtitieteessä edustivat mm. Pierre-Simon de Laplace ja William Herschel, jotka kirjoittajan mielessä pyörivät. Blanqui itse oli siis tähtitieteen harrastaja, eräänlainen popularisoija, joka teki itse rohkeita johtopäätöksiä mm. komeetoista. Nehän olivat tuolloin vielä tieteen päivänpolttavia kysymyksiä.
Blanqui lähtee liikkeelle tähtien synnystä ja niiden välisistä etäisyyksistä päätyen pohtimaan kosmologian äärettömyyden kysymyksiä. Kirjaa lukiessa saa vastauksen siihen kysymykseen miksi tällainen pieni teos lähes 150 vuoden takaa on suomennettu ja julkaistu. Teksti on tavattoman kaunista ja rikasta, sekä johdonmukaista ja pohdiskelevaa. Sitä on nautinto lukea. Jos Blanqui eläisi nykyaikana, hän olisi arvatenkin laajasti käännetty popularisoija, joka suomennettunakin antaisi kovan haasteen meidän Valtaojien ja Enqvistien kaltaisille popularisoinnin kärkinimille.
Louis-Auguste Blanqui: Tähtien kautta ikuisuuteen. Suomentanut Jan Blomsted. ntamo 2014.
Lisätietoa www.ntamo.net