Uusi asteroidi 2021 PH27 kiertää Auringon vain 113 päivässä
Tästä asteroidista PH27 taisi olla pikkuinen uutinen tämän aamun Hesarissakin. Siis mistä on kysymys? Jopa aurinkokunnan sisäosissakin voi tehtävä uusia löytöjä. Uusi erikoinen asteroisi 2021 PH27 löytyi 13. elokuuta. Asteroidi kiertää Auringon vain 113 päivässä, mikä on lyhin kiertoaika tunnetuille asteroideille ja toiseksi lyhin kiertoaika aurinkokunnan kohteille lukuun ottamatta Merkuriuksen vuotta, joka on 88 päivää.
Ensimmäiset havainnot tehtiin käyttäen Cerro Tololon 4 metrin teleskoopin Dark Energy Cameraa (DECam) Chilessä. Vaikka tämä erikoisen ja hienon pimeän energian kameran päätehtävä on tutkia kosmista laajentumista, Brownin yliopiston tähtitieteilijät suostuivat käyttämään DECam-kameraa ottamaan laajakulmakuvia hämärässä. Blanco-teleskoopin mustan energian kamera on yksi tehokkaimmista taivaan mittauslaitteista erittäin suuren näkökenttänsä (2,2, astetta) ansiosta. Lähellä aurinkoa olevat asteroidit ovat hankalia ja näkyvät lähellä laskevaa tai nousevaa aurinkoa hämärässä. Teleskoopin aika on jatkuvasti varattu ja asteroideille ei juuri jää havaintoaikaa. Useat tähtitieteilijät suostuivat keskeyttämään omat havaintohankkeensa asteroidien metsästyksen mahdollistamiseksi.
PH27 kuuluu harvinaiseen Atira -asteroidiluokkaan, jonka kiertorata on kokonaan maan sisäpuolella. Asteroidin kirkkaus on +17,7 eli siis tosi himmeä, mikä viittaa siihen, että asteroidin halkaisija on noin kilometri. 2021 PH27 on joko kaapattu asteroidi tai lepotilassa oleva komeetan ydin. Kun kiertoradan kaltevuus on 31,7 ° ekliptikaan nähden, 2021 PH27 kulkee ajoittain lähellä Venusta. lopulta Venus voi muuttaa asteroidin kiertorataa tai potkaista sen kokonaan pois sisäisestä aurinkokunnasta.
Vuoden 2021 PH27 löytö selittää ehkä Merkuriuksen radan pikkumuutoksia. Ehkä kyseessä on kokonaan uusi asteroidiluokka ja tuo spekulaatioita jo 1800-luvulla esitetystä aurinkokunnan Vulkanus planeetasta.
NASAn Messenger-avaruusalus tarkkaili Vulkanoideja matkalla Merkuriukseen. Lisäksi NASA tutki myös auringon lähellä olevaa aluetta vuoden 2017 täydellisen auringonpimennyksen aikana parilla lentokonekameralla. Molemmissa tapauksissa mitään havaintoja ei saatu. Vuoden 2021 PH27 on kiehtova löytö ja jäämme odottelemaan jatkoa. S&T MMu