Ainakin vanhempien tähtiharrastajien tuntema ja arvostettu tähtikuvaaja Akira Fujii kuoli 81-joulukuussa 2022. Hän valokuvasi lähes yksinomaan perinteiselle ja suuriformaattiselle värifilmille. Fujiin laaja-alaiset tähtikuvat ovat olleet hänen tunnusmerkkinsä lähes neljän vuosikymmenen ajan. Hän toimi myös Sky & Telescopen avustavana valokuvaajana vuodesta 1991.
Akira Fujii tunnetaan ”harrastepiireissä” monipuolisena tähtiharrastajana. Akira syntyi vuonna 1941 ja valmistui graafiseksi muotoilijaksi 1961. Työuransa hän aloitti kustantajana, taittotaiteilijana sekä kirjojen ja aikakauslehtien kirjoittajana. Yksi hänen julkaisunsa oli suosittu neljännesvuosittain ilmestyvä Hoshi No Techou -lehti ”tähtien käsikirja” sekä kuuden lastenkirjan sarja tähdistä, joka osoittautui erittäin suosituiksi. Toinen suuri julkaisu oli 12 kovakantisen kirjan sarja, joka ilmestyi kuukausittain vuonna 1994. Se innosti yötaivaan katseluun ja opetti tähtitiedettä lapsille sekä aikuisille. Näitä julkaisuja yhdistävä olentona tai niiden logona on sydäntä lämmittävä pandamainen koiranpentu nimeltä Chiro (kosmos). Tosielämässä Chiro oli ollut Fujiin rakas koirakumppani monta vuotta karkottaen kerran jopa karhun Akiran observatoriosta. Chiron patsas on edelleen vahdissa Chiro-observatorion aulassa ja Chiro-logo on kuvassakin Akiran Newtonin kyljessä.
Vuosina 1974 – 1984 Fujii isännöi ”Invitation to Starlit Skies” -tähtijuhliaan Azuma-vuorella. Tämä tapahtuma keräsi usein 2 000 osallistujaa, joista monet toivat mukanaan omatekoisia kaukoputkia. Tapahtuma inspiroi nuorempaa nousevaa tähtikuvaajaa Shigemi Numazawaa luomaan Japaniin nykypäivän vuotuiset suuret Tainai Star Party-tapahtuman. 1990-luvun puolivälissä Fujii rakensi Chiron eteläisen observatorionsa Perthin ulkopuolelle Länsi-Australiaan, ja sai siten kuvatuksi myös eteläisen taivaanpallon kohteita. Kun Halleyn pyrstötähti palasi vuonna 1986, Fujii kiersi Japania mukana perävaunussaan 24 tuuman peilikaukoputki, jolla hän tarjosi suurelle yleisölle näkymiä komeetasta ja muista tähtikohteista. Hän esiintyi myös usein NHK-TV-lähetyksissä edistäen tähtiharrastusta.
Fujii vietti suuren osan ajastaan Shirakawassa. Sinne hän rakensi Chiro-observatorionsa, josta tuli pian kokoontumispaikka kymmenille tähtien, optiikan, mekaanisten laitteiden sekä tietokoneiden harrastajille. Observatoriossa oli laadukkaat omatekoiset havaintovälineet: 12″ – 33” tuumaisia peilikaukoputkia ja monenlaisia komeetta- ja meteorikameroita periaatteella ”pidetään hauskaa kaikessa mitä teemme.”
Fujiita voi pitää viimeisenä filmille kuvanneena tähtivalokuvaajana, kuten meillä lintukuvauksessa Hannu Hautalaa. Akiira pystyi ottamaan filmeistä kaiken irti, ja kuvat kestävät nykykatselua sekä vertailu digikuviin. Hänellä on laaja kuvakokoelma erityisesti tähdistöistä, planeetoista tähtien seassa, viirukuvista, pimennyskuvista sekä komeetoista. Kuvia on helpointa katsoa David Malinin sivustolla osoitteessa https://www.davidmalin.com/.
Akira Fujii on syvästi nöyrä mies, joka houkutteli monia tähtiharrastukseen omistautumalla opettamaan tähtitaivasta ja -harrastusta nuorille. Vuonna 1993 Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto IAU nimesi pikkuplaneetan 3872 Akirafujiiksi. Hieno kunnianosoitus hienolle miehelle.