Cygnus palasi juurilleen Immalanjärven rannalle

Cygnus on tähtitieteen harrastajien valtakunnallinen kesätapaaminen, joka järjestetään vuosittain jossain päin Suomea. Tämän vuoden Cygnus oli kesätapaamisen 30-vuotisjuhlatapahtuma, joka järjestettiin Imatralla Päivärannan kurssikeskuksessa Immalanjärven rannalla 27.–30.7.2017.

Cygnuksen avaus.

Cygnuksen avaus.

Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Etelä-Karjalan Nova. Ensimmäinen Cygnus-kesätapaaminen järjestettiin Imatralla saman järven rannalla heinäkuussa 1987.

Cygnuksen ohjelma on nykyisin enimmäkseen tapahtumaan osallistuvien harrastajien itsensä toteuttamaa. Ursan aktiiviharrastuksen muodonmuutoksen eli perinteisen jaostotoiminnan jälkeisessä ajassa ja sähköisen viestinnän aikakaudella tarvetta eri havaintoryhmien keskinäisille kokouksille ei enää entisessä laajuudessaan ole. Tiettyyn aihepiiriin syvällisemmin perehtyneet harrastajat voivat toki pitää kokouksia ja esitellä havaintojaan. Nykyisen Cygnuksen ”ohjelmaformaatin” päärungon rakentuessa erilaisten esitysten ja esitelmien varaan, kokeiltiin myös eräänlaista basaaria, jossa messumaisesti voi kierrellä eri pisteissä joissa harrastajat esittelevät omia projektejaan tai käynnistelevät yhteistyökuvioita. Idea sai runsaasti kehuja sekä esittelijöiltä että kiertelevän yleisön roolissa olleilta.

Paikallisuus näkyi tapahtumassa mm. Matti Hakulisen esitelmänä Vuoksen synnystä ja yhteisohjelmassa Saimaan kameraseuran kanssa. Cygnuksen osallistujilla oli mahdollisuus tutustua myös läheiseen Rajamuseoon. Tapahtuman aikana osallistujat saattoivat kävellä leirikeskuksen ympäristössä noin 3,5 km pituisen aurinkokuntakierroksen planeetalta toiselle ja samalla vastata tietokilpailukysymyksiin. Paikallisen mausteen lisääminen tai lisäämättä jättäminen valtakakunnallisiin tapahtumiin on usein paikallisseurojen oma asia ja Nova saikin runsaasti kehuja ja kiitoksia tästä, kuten muistakin käytännön järjestelyistä. Saimaan geologiaan palattiin vielä monissa juttutuokioissa niin saunan lauteilla kuin grillikatoksessa makkaraa paistaen.

Esitelmä Vuoksen synnystä

Esitelmä Vuoksen synnystä

Myös taiteellisemman tekemisen rajapintaa lähestyttiin laajan osallistujajoukon yhdessä toteuttamassa valoinstallaatiossa, jossa erivärisiä lasilyhtyjä palavine kynttilöineen aseteltiin tähtien spektriluokkien mukaan, H-R-diagrammina tunnetun mallin mukaisesti. Urheilukentän hiekalle luodusta sommitelmasta pystyi tunnistamaan mm. valkoiset kääpiöt, punaiset jättiläiset ja yhden kefeidin. Oma Aurinkomme oli jossain keskellä keltaisten tähtien joukossa. Samaan aikaan lauantai-illan hämärtyessä kokoonnuttiin kodalle muistelemaan eri aikojen Cygnuksia Veikko Mäkelän etsimien vanhojen kuvien ja pohjustuksen siivittämänä. Keskustelut tähtiharrastuksen muuttumisesta jatkuivat aamuyön tunneille. Vaikka kaiken kuvaaminen ja visuaalinen dokumentointi on tullut harrastukseen entistä vahvemmin, esimerkiksi tähtiharrastuksesta kirjoitetaan harrastusjuttuja nykyisin paljon vähemmän kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Perinteisen jaostojen yhteiskokouksen tilalle tullut tähtiharrastuksen laajemman tilannekatsauksen yhteydessä kuultiin sekä yhdistysten kuulumisia, että kuvaus Ursan harrastustoiminnan nykyisestä rakenteesta.

Valoinstallaation kokoaminen.

Valoinstallaation kokoaminen.

Valoinstallaatio pimeässä.

Valoinstallaatio pimeässä.

Cygnus 2017 tarjosi kohtuullisen hyvän annoksen havaittavaa. Haloja nähtiin heti tapahtuman alkaessa, kelpo yöpilvinäytelmä myöhemmin illalla, sekä ISS-avaruusasema ensin puolivahingossa ja sitten ohjatusti laajemmankin havaitsijajoukon sitä seuratessa. Saunarannasta bongattiin Kuuta, Jupiteria ja Saturnusta, sekä todettiin varsin monen tähden olevan jo näkyvissä. Perjantai-iltana seudun yli pyyhkäissyt ukkospilvi tarjosi myös myrskybongareille nähtävää.

Cygnuksen perinteinen laitepaja.

Cygnuksen perinteinen laitepaja.

Kaiken kaikkiaan juhla-Cygnus onnistui erinomaisesti. Tapahtumaan osallistui 136 henkilöä. Kaukaisimmat vieraat tulivat Thaimaasta ja myös pietarilaisesta tähtiharrastustoiminnasta kuultiin lyhyt esitys asianosaisineen. Päivärannan kurssikeskus henkilökuntineen ja rantamaisemineen tarjosi käytännössä parhaat mahdolliset fasiliteetit Cygnuksen kaltaiseen tapahtumaan. Pihapiirissä oli tasaista tilaa telttailijoille ja karavaanareille. Sisämajoituskapasiteetti riitti mainiosti ja leirikeskuksen ruokaa kehuttiin. Aito Cygnus-tunnelma on tietysti hyvin subjektiivinen käsite, mutta kyllä se muodostui jo heti torstai-iltana valaisevien yöpilvien värittäessä kesäkokoontumisen maisemaa.

Cygnuksen koko ohjelma ja esitysmateriaalia löytyy Ursan sivuilta https://www.ursa.fi/harrastus/cygnus/c2017/ohjelma.html

Kategoria(t): Tähtiharrastus, Yhdistystoiminta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.