Uutta potkua Novan havaintopaikkahankkeeseen

Novan jo hieman paikalleen väsähtänyt havaintopaikkahanke on saanut käytännössä uuden alun muutamien aktiivien, etenkin Rauno Päivisen, sitkeän etsiskelyn tuloksena. Joutsenon Kuurmanpohjasta on löytynyt hyvät näkyvyydet eri ilmansuuntiin tarjoava korkeahko kallio, jossa valosaastetta ei juuri ole. Kaiken lisäksi autotie kulkee muutaman kymmenen metrin päässä kallion korkeimmasta kohdasta.

Kuurmanpohjan havaintopaikka ja nyt syntynyt tilanne antaa yhdistykselle sopivat edellytykset alkaa kehittämään itselleen paikkaa tai vähintäänkin kokeilemaan mihin alkuvaihe johtaa. Paikasta ei vielä ole tehty vuokrasopimusta, mutta todennäköisesti sellainen tullaan tekemään maanomistajan kanssa ensi vuodesta alkaen. Suhtautuminen Novan alustaviin suunnitelmiin on ollut myönteistä.

Havaintopaikka-asiaa puuhanneet aktiivit menivät mm. 22.8.2014 illalla testaamaan paikkaa käytännössä. Taustataivaan tummuutta mittaava mittari antoi 21.10 lukemia kun aurinko oli -16 astetta horisontista. Linnunradan tähtipilvet ja repeämät näyttäytyivät todella hienosti. Imatran seudun ja Lappeenrannan valot toki näkyvät horisontissa (pohjoisessa ja lännessä), mutta seutu etelään on Venäjän puolella lähinnä asumatonta korpea. Suoraan etelässä ensimmäinen kaupunki on Viipuri linnuntietä 40 km päässä.

Oikean paikan löytää antamalla karttaohjelmille osoitteeksi Kuurmanpohjantie 482, 55100 Lappeenranta. Luoteesta eli Joutsenon Myllymäen suunnasta Kuormanpohjantietä tultaessa paikka on tien vasemmalla puolella.

Lokakuun kerhohuonekokoontuminen korvattiin tutustumisretkellä Kuurmanpohjaan paikan päälle. Kaikki paikalla tähän mennessä käyneet novalaiset ovat vakuuttuneita ja innostuneita paikan potentiaalista. Kuurmanpohjantieltä kalliolle kapuaminen kaukoputken kanssa ei ole hankalaa ja helpottuu entisestään kun sopivaan kohtaan alkaa syntyä polku.

Seudulla on mielenkiintoinen asutushistoria tuhansien vuosien ajalta. On kiehtovaa ajatella että samoilta kallioilta on tähytty yötaivasta jo ammoisista ajoista. Kuurmanpohjassa on tehty arkeologisia löytöjä ja tutkimuksia varsin lähellä tulevaa havaintopaikkaamme. Sieltä on löydetty Kundan kulttuuriin kuulunut muinainen asuinpaikka. Lisää voi lukea mm. seuraavista linkeistä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kundan_kulttuuri

http://fi.wikipedia.org/wiki/Saarenojan_muinainen_asuinpaikka

https://extras.csc.fi/arctinet/kivikaus/m1/1_3_4.htm

DSC_0471

Kuvassa novalaisia nousemassa havaintopaikalle 4.10.2014 retkellä. Kuva Kai Hämäläinen.

Kategoria(t): Havaitseminen, Tähtiharrastus, Yhdistystoiminta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.