Helmi-maaliskuun vaihteeseen osui Jupiterin ja Venuksen konjunktio, jossa planeetat olivat maapallolta katsoen vain puolen kaariasteen etäisyydellä toisistaan. Mitta vastaa kuun ja auringon läpimittaa, joskin ilmiön seuraajien onneksi kumpikaan ei ollut siinä välissä pilaamassa näkymää.
Konjunktiossa planeetat asettuvat Maasta katsottuna samalle linjalle. Koska planeettojen kiertoradat ovat melkein samassa tasossa, konjunktioiden yhteydessä ne näyttävät olevan myös hyvin lähellä toisiaan.
Havainnot
Täällä Etelä-Karjalassa meillä oli mukavasti kirkasta taivasta hieman auringonlaskun jälkeen ja itse pääsin seuraamaan planeettojen lähestymistä kahtena konjunktiopäivää edeltävänä iltana.
Kuvassa Jupiter on vasemmalla ja Venus oikealla. Planeettojen erottamista toisistaan helpottaa selvä kirkkausero niiden ollessa lähellä toisiaan. Tähtitieteen käänteisellä magnitudiasteikolla Venuksen näennäinen magnitudi on melkein -4, kun Jupiterin on noin -2 eli Venus on selvästi kirkkaampi.
Planeetat olivat paitsi lähempänä toisiaan, myös melkein samalla tasalla. Erityisesti maaliskuun ensimmäisenä iltana näkyvyys oli hyvä ja käyttämällä tarkennuksen apuna Bahtinov-maskia, onnistuin saamaan näkyviin myös Galileon kuut Jupiterin ympäriltä.
Planeetat olivat lähimmillään 2.3. aamupäivällä ja iltaan mennessä olivat suunnilleen samalla etäisyydellä kuin olivat olleet edellisenä iltana. Valitettavasti itse en enää onnistunut kuvaamaan, mutta ystävä tuli tässä apuun.
Tässä viimeisessä kuvassa Venus onkin noussut Jupiterin yläpuolelle, sillä planeettojen kehänopeuksien erosta johtuen niiden keskinäinen sijainti ei pysy taivaalla paikallaan.
Miksi planeettojen etäisyys muuttuu
Oheisessa simulaatiossa on merkitty auringon, maan, Venuksen ja Jupiterin sijainnit toisiinsa nähden (ei ole mittakaavassa, erityisesti auringon suhteen). Maasta on piirretty punainen tähtäyslinja osoittamaan Venuksen ja Jupiterin keskinäiset paikat. Simulaatiossa nähdään, miten maasta katsottuna Venus ehtii kulkemaan samassa ajassa huomattavasti pitemmän matkan verrattuna Jupiteriin.
Ilmaisella Stellarium-ohjelmalla voi tutkailla oman kotipaikan (tai minkä vain paikan) koordinaateilla tähtitaivaan tapahtumia ja sillä voi myös katsella kohteiden koordinaattijoukkoja eli efemeridejä haluttuina aikajaksoina.
Kuvasta nähdään, miten Venus kiipeää Jupiterin yläpuolelle oltuaan vain kaksi iltaa aiemmin selkeästi sen alapuolella. Stellariumilla voi myös kätevästi mitata planeettojen väliset etäisyydet, jotka on merkitty havaintoihin.