Asteroidi 2023 DZ2 käväisi lähellä

Lauantaina 25.3.2023 asteroidi 2023 DZ2, tuttavallisesti Dizzy, lensi 175 000 km:n etäisyydellä maan ohitse. Tämä noin 70 metrin kokoinen järkäle ohitti siis meidät maan ja kuun puolivälin etäisyydellä.

Asteroidi kiertää aurinkokunnassamme rataa noin kolmen ja puolen vuoden välein, mutta johtuen sen ja maan kiertoratojen ominaisuuksien erilaisuuksista, kohtaamisia sattuu erilaisella syklillä kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Vielä jokin aika sitten oletettiin kolmen vuoden kuluttua Dizzyn maahan törmäämisen mahdollisuuden olevan todella pienen (1:430). Mutta kun rataprofiilia oli seurattu pitempään, ilmeni ettei ohitus seuraavalla kerralla ole edes niin lähellä kuin nyt.

2023 DZ2:n laskettuja rataprofiileja TheSkyLive.com-sivustolta. Pystyakselina on etäisyys auringosta (AU) ja x-akselina vuodet. (Käyty 27.3.3023).

Kaukoteleskooppikuvia

Perjantai-iltana 24.3. Slooh järjesti yön aikana useammaksi tunniksi teleskooppinsa kuvaamaan asteroidia. Allaolevassa kuvassa on asteroidin laskettua efemiristä Stellarium-ohjelmassa. Siinä Dizzy liikkuu kello 20:45 – 1:15 aikana taivaalla Kravun tähdistössä kaksi ja puoli kaariastetta eli noin viiden kuun läpimitan ajan. Janaan on merkitty paikat puolen tunnin välein ja suluissa on näennäinen kirkkaus. Magnitudia 14 varten tarvitaankin jo hieman isompi kaukoputki.

Dizzyn arvioitu matka taivaalla 24.-25.3 välisenä yönä. Stellariumissa pystyy laskemaan ja näyttämään kohteiden efemiriksiä. Myös kohteesta annetaan paljon yksityiskohtia (vasen yläkulma).

Tähtinäytöksen osallistujat pystyivät latamaan valintansa mukaan kuvia ja niistä tein seuraavat kuvasarjat. Kuvat on käsitelty Pixinsight- ja Photoshop-ohjelmilla.

Kanarian saarten ykköskaukoputki on puolen metrin peilikaukoputki, jolla on 37 kaariminuutin näkökenttä. Mustavalkokamera kuvaa kohdetta kolmen eri suotimen läpi. Asteroidi liikkuu sen verran vauhdikkaasti, että näemme kolme toisistaan poikkeavaa viivaa, punaisen, vihreän ja sinisen.

13 havaintoa Dizzystä Kanarian saarilta. Kukin havainto sisältää asteroidin punaisena, vihreänä ja sinisenä. Kuva kannattaa avata uudessa ikkunassa, jolloin asteroidin jäljet erottuvat selvemmin.

Slooh:lla on Kanarian saarella myös hieman pienempi 432 mm:n kaukoputki ja samanlainen kaukoputki Chilessä. Kaukoputket oli säädetty pysymään ekvatoriaalisesti samassa kohdassa taivasta niin, että asteroidin liike käytännössä ainoana muuttujana saataisiin paremmin havainnoitua .

Kuitenkin tähdet näyttivät kuvissa ihan erilaisilta asteroidin ympärillä. Kyseessä on parallaksi-ilmiö, jossa lähellä oleva kohde näyttää kauempana olevaa taustaa nähden erilaiselta, jos havaintopaikat poikkeavat toisistaan. Jokainen voi vahvistaa ilmiön pitämällä sormea käsivarren päässä ja katsomalla vuorotellen kummallakin silmällä. Sormi näyttää taustan suhteen liikkuvan.

Kun Stellarium-ohjelmalla tutkailin asiaa, huomasin kohteen etäisyyden näillä kahdella paikkakunnalla olevan alle asteen verran. Kaukoputkien näkökenttä on 43 kaariminuuttia, joten olisi siis mahdollisuus, että kummassakin näkökentässä olisi yhteisiä tähtiä, joiden mukaan kuvat voisi asemoitua keskenään todellisuutta vastaavaksi.

Ja niinpä löysinkin kymmenkunta samaa tähteä Chilen alanurkasta ja Kanarian saarten kuvan vasemmasta ylänurkasta. Asettamalla tähtien muodostamat kuviot päällekkäin, sain alla olevan kuvan. Tässä tapauksessa asteroidia seurattiin vajaan tunnin ajan ja se liikkui suunnilleen kuun halkaisijaa vastaavan matkan eli noin puoli astetta.

Dizzyn tekemä reitti taivaalla katsottuna Chilen (vasen ylläneliö) tähtitornista ja Kanarian saarten (oikea alaneliö) tähtitornista. Muu osa kuvasta on Stellariumista saatu tähtitaivas samalla alueella

Dizzyn etäisyys maasta

Asteroidi ei kuvissa näytä hääppöiseltä, mutta stadionin kokoinen esine on kuitenkin todella kaukana. Miten kaukana?

Ylläolevasta kuvasta voidaankin tehdä jonkinlainen arvio Dizzyn etäisyydestä meihin. Mittaamalla kuvasta sain samanaikaisella (minuutin sisällä) hetkellä etäisyydeksi 1585 pikseliä. Kuvan näkökenttä oli siis 43 kaariminuuttia vastaten 1365 pikseliä. Näin ollen etäisyys oli 49,9 kaariminuuttia. Google Earth-ohjelmalla havaintopaikkojen etäisyys on 8864 km, ja siitä voidaan laskea suoraksi etäisyydeksi maapallon läpi 7695 km.

Parallaksilasku perustuu suorakylkiseen kolmioon, joissa kanta on etäisyys havaintopaikkojen välillä, kolmion korkeus on etäisyys kohteeseen ja parallaksikulma on kateettien välinen kulma. Tällöin etäisyys kohteeseen on puolet kannasta jaettuna kulman puolikkaan tangenttina. Tässä tapauksessa saadaan tulokseksi 530 000 km.

TheSkyLive-sivustolla on interaktiivinen tähtitaiva, jonka mukaan tuolloin etäisyys oli 490 000 kilometriä eli virhettä oli vain 8%.

Kategoria(t): Havaitseminen, Optiikka, Tähtiharrastus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.