Caldwellin kohteiden kerääminen pandemian aikana

Englantilainen Sir Patrick Caldwell Moore (1923-2012) oli tuottelias amatööritähtitieteilijä ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi BBC:n dokumenttisarjan The Sky at Night juontajana yli 40 vuoden ajan. Hän oli sitä mieltä, että Charles Messierin 1700-luvulla tehty kaasusumujen, galaksien ja tähtijoukkojen luettelo oli ehkä saanut liian suuren suosion. Ne, jotka keskittyivät Messier-kohteisiin, saattoivat jättää huomiotta monet upeat syvän taivaan kohteet. Lisäksi osa Messier-kohteista oli saavuttamattomissa eteläisellä pallonpuoliskolla, sillä Messierille näkyi vain Keski-Euroopan taivaankansi.

Siksi Moore loi Caldwellin luettelon, jossa on 109 syvän avaruuden kohdetta, jotka ulottuvat käytännössä navasta napaan. On merkityksetöntä, asuuko pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla, sillä jokaiselle on omat Caldwellin kohteet havaittavina. Suurin osa Patrickin kokoelman kohteista soveltuu erinomaisesti kiikareille. Luettelon nimi tulee Patrick Mooren toisesta sukunimestä.

Pandemia-aikana, kun matkustusrajoitukset ja sosiaalinen eristäytyminen rajoittivat monia toimintoja, sain käyttää aikani ja resurssini hedelmällisesti. Caldwellin kohteiden kerääminen tarjosi minulle mahdollisuuden syventyä intohimooni ja kehittyä taidoissani. Vaikka ympärillämme vallitsi epävarmuus ja haasteet olivat läsnä, projekti tarjosi minulle mahdollisuuden itsensä kehittämiseen ja uusien taitojen hankkimiseen.

Kölin kaasusumu C92, NGC 3372, 28 kuvaa (4*LRGB) käsitelty PixInsightin AutoIntegrate-skriptillä

Itselläni oli kuitenkin mahdollisuus kerätä kaikki kohteet Slooh:n Kanarian tai Chilen tähtitorneilta. Keräilyä varten loin tietokannan, johon merkitsin kaikki kohteet, niiden korkeimman taivaalla olevan ajankohdan ja milloin olin kuvannut ne. Tietokanta auttoi minua seuraamaan tilannetta paremmin verrattuna Post-it-menetelmään, jota käytin Messier-kohteiden yhteydessä. Kohteet on kätevästi numeroidut, jossa C1 on pohjoisin ja C109 on eteläisin. Tietokantakuvasta näkyy myös, että kohteen C51 jälkeen siirrytään eteläiselle taivaanpuoliskolle, joten kohteet jakautuvat tasapuolisesti tähtitaivaalla.

Osakuva Caldwell-tietokannastani kohteiden C46 ja C91 välillä


Aloitin projektini maaliskuussa 2020 ja sain viimeiset kuvat maaliskuussa 2021. Tavoitteeni oli kuvata kohteet parhaaseen mahdolliseen aikaan, mikä venytti tehtävän keston käytännössä yli vuodeksi, joten se oli tavallaan myös maraton. Messierin yhteydessä maraton on yleensä rajoittunut yhteen iltaan tai yöhön.

Minulla on Slooh:ssa mahdollisuus varata viisi kuvausaikaa, jolloin saan neljä valmiiksi kalibroitua kuvaa valitulta kaukoputkelta. Yksi kuva otettiin ilman suodinta (L) ja loput kolme punaisen, vihreän ja sinisen suotimen kautta. Kuvat siirtyivät automaattisesti kuvapankkiini seuraavana päivänä edelleen käsiteltäväksi. Tyypillisesti varasin jokaiselle kohteelle 3 – 5 kuvausaikaa, vaikka sääolosuhteiden vuoksi kuvauksia piti tehdä enemmän. Kyse ei ollut pelkästään sateista tai pilvistä, vaan myös ilman korkea kosteus ja kova tuuli estivät etäkaukoputkien toiminnan.

Pandemian aikana laitteiden huolto oli rajoitettua matkustusrajoitusten vuoksi, mutta tekniikka toimi hyvin. Suurin ongelma oli säälaitteistojen osittainen toimimattomuus, mikä johti siihen, että tähtitornia ei avattu sääennusteen mukaan, vaikka todelliset olosuhteet olisivat sallineet toiminnan.

Caldwellin kohteiden parhaan kuvausajan sijoittuminen vuoden aikana.

Koska Caldwellin kohteet ovat myös yksi Slooh:n etsintätehtävistä, sain teetettyä kuvistani korkealaatuisen julisteen.

Caldwellin 109 kohdetta Slooh:n julisteena

Tein myös lyhyen videon YouTubeen, jossa kohteet näkyvät vielä paremmin.

Caldwellin kohteiden kerääminen oli äärimmäisen mielenkiintoinen projekti, joka vaati syvällistä paneutumista ja järjestelmällistä työskentelyä.

Nyt kun katson taaksepäin, olen ylpeä siitä, mitä saavutin Caldwellin kohteiden keräämisellä. Se ei ainoastaan täyttänyt tavoitettani kuvata jokainen kohde, vaan myös rikastutti tietämystäni avaruudesta sekä tarjosi tilaisuuden kehittyä valokuvauksen ja kuvankäsittelyn alalla. Pandemia-aika voi olla haastava, mutta tässä projektissa sain käyttää Slooh:n tarjoamia mahdollisuuksia ja kasvaa henkilökohtaisesti.

Sir Patrick Caldwell Moore oli intohimoinen tähtitieteilijä, joka halusi jakaa rakkauden syvän avaruuden kohteisiin kaikkien kanssa. Hänen työnsä ja Caldwellin luettelo jäävät pysyvästi muistoksi hänen merkittävästä panoksestaan tähtitieteen alalla.

Kategoria(t): Havaitseminen, Tähtiharrastus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.