Helteisiä lomaterveisiä Cygnukselta

Tähtiharrastajien perinteinen Cygnus-kesäkokoontuminen vuosimallia 2019 sujui perinteiseen tapaan helteisen rennossa tunnelmassa. Tänä vuonna tapahtuma päätyi Ursan aktiiveista koostuvan järjestelytiimin vastuulle ja Vehkarinteen leirikeskus Haminassa paikaksi.  Melko eteläinen Cygnus siis. Novalaisittain Cygnukselle oli noin tunnin ajomatka ja paikalla olikin novalaisia lähes kymmenkunta. Kokonaisosallistujamäärä lienee ollut viime vuosien keskiarvoa.

Nykymuotoinen rennompi Cygnus ei ole enää tapahtuman alkuvuosien kaltainen Ursan harrastusjaostojen aktiivien tärkein kohtaaminen, vaan rennommin rakentuva tapahtuma, jota kuitenkin tietyt ohjelmanumerot ja puheenvuorot rytmittävät. Iltaohjelmien luonne ja mm. saunat ja ruokatauot ovat kuitenkin pysyneet samanlaisina tapahtuman 32-vuotisen historian ajan. Esimerkiksi kuluneen kesän auringonpimennysreissuja hienoine kuvineen muisteltiin iltaisin ennestään tutulla tavalla.

Vesiraketteja Cygnuksella. Lapset ja nuoret olivat hyvin huomioitu tapahtuman ohjelmassa.

Kolmella eri vuosikymmenellä tapahtumassa käyneenä sitä tietysti aina vertailee ja muistelee, mutta mitä enemmän paikan päällä on ja nauttii tunnelmasta, sitä vähemmän on lopulta analysoitavaa. Cygnus-tunnelma on edelleen ainutlaatuinen tähtiharrastustapahtumien kentässä ja nyt jos koskaan aloittelevakin tähtiharrastaja voi tulla mukaan tutustumaan ihmisiin ja heidän projekteihinsa. Toisaalta itse pidin erityisesti lauantai-illan esityksestä, jossa käsiteltiin halojen simulointia tietokoneilla nykyisiä varsin tehokkaita näytönohjaimia hyödyntäen. Tässä oli tuulahdus tiukempaa harrastusasiaa, joka ainakin inspiroi monia vilkkaaseen keskusteluun. Ei olisi lainkaan haitaksi, jos Ursan nykyiset harrastusryhmät olisivat näkyvämmin Cygnuksella mukana.

Auringon havainnointia Cygnuksella Rauno Päivisen (vasemmalla) ohjaamana.

Konkreettisin uutuus nykyisellä Cygnuksella on Basaari, ohjelmanumero, joka koostuu yksittäisten harrastajien pitämistä pisteistä, joita voi kiertää kuinka haluaa parin tunnin ajan. Loppukeskustelun ja muun palautteen perusteella ideasta pidetään tosi paljon. Monia tekemisiä tai projekteja on hyvin vaikeaa esitellä esitelmän muodossa, mutta näissä pienissä kohtaamisissa vuorovaikutustilannetta tai viestintää ei tarvitse suunnitella ja miettiä sen enempää. Riittää kun tekee ja antaa muidenkin kokeilla. Nykyisin myös lasten ja nuorten viihtyminen ja mielekäs puuhailu on otettu hienosti huomioon. Tästä esimerkkinä mm. vesirakettien rakentelu ja satutuokiot.

Osallistujia hiukan varoiteltiin etukäteen järjestelytiimin pienestä koosta ja peräänkuulutettiin omatoimisuutta pienempien käytännön kysymysten ratkaisemiseksi. Käytännössä kuitenkin järjestäjien vankka kokemus Cygnuksien toteutuksista vaikutti siinä määrin, että mahdollisia puutteita ei edes huomannut ja toisaalta kokenut Cygnus-osallistujaväki tietää kuinka paikan päällä ollaan. Kaiken kaikkiaan tästäkin kokoontumisesta jäi innostava ja positiivinen fiilis loppukesän vähitellen pimeneviin iltoihin ja havaintovälineiden virittelyyn. Jos nyt jotain huomautettavaa sisällöstä väkisinkin haluaa mainita, niin Cygnus-tunnelmaan oleellisesti liittyviä valaisevia yöpilviä ei havaittu yhtenäkään tapahtuman yönä.

Kai Hämäläinen

Kategoria(t): Nähtyä & kuultua, Tähtiharrastus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.