Messier 57, lyyran rengassumu eri suodattimilla kuvattuna

 

Testasin infrapunasuodattimen tehoa M57:ään eli lyyran rengassumuun elokuun 2016 alkupäivinä.
Planetaarisen sumun pöly ja kaasujäännökset eivät pysty suodattamaan IR aallonpituuksia niin helposti ja lopputuloksena näemme sumun sisältä tai takaa enemmän tähtiä kuin lyhyemmillä, näkyvän valon aallonpituuksilla. Sumun sisältä on nähtävissä ainakin 17 tähteä.

Tässä aiemmassa kuvassa joka on otettu valosaaste ja infrapunavalon pois suodattavilla suotimilla voidaan huomata, että pöly peittää taakseen tähtien valon. Huomaa että sumun ulompi, himmeä halo näkyy tässä kuvassa hyvin. Ulompi osa vaatii näkyäkseen pitempiä valotuksia.

Myöskään tässä värikuvassa vuodelta 2013 suurinta osaa sumun peittämistä tähdistä ei näe, kuvaan on merkitty myös aiempi supernova kuvassa sumun vieressä olevassa galaksissa.

Kapeakaistaisella H-alfa suotimella sumun sisäiset tähdet jäävät kokonaan näkymättömiin, tähdet eivät joko  säteile h-alfa aallopnpituudella tai pöly suodattaa valon kokonaan. Ulompi halo erottuu kuvasta myös himmeästi.

 

Tietoja raunop

Mukana Novan toiminnassa kasariajoista. Laitteet, rakentelu ja kuvaaminen ovat olleet aina lähellä sydäntä. Tällä hetkellä pääpaino on pienten taivastuhnujen eli galaksien, komeettojen ja muiden haastavien kohteiden kuvasamisessa. Aikoinaan tuli tehtyä Aurinkohavaintoja ja nyttemmin Auringon kuvaus on myös tullut mukavaksi kesäharrastukseksi.
Kategoria(t): Valokuvaus Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.