Valosaastetta

Pittspurghin kaupunki Pennsylvaniassa luopuu valkoisista led-katuvaloista.

Pittsburgh ilmasta valkoisine ledeineen vuonna 2013. ISS

Esikaupunkeineen lähes 2,6 miljoonan asukkaan kaupunki tunnusti tehneensä pahan virheen vuonaan 2010. Silloin se luopui lähes 35 000:sta keltaisesta korkeapaine-natrium-lampusta ja päätti hankkia yli 4000 uutta sinivalkoista 5000 kelvinin led-katuvaloa. Nämä ”kalman” väriset lamput aiheuittivat ”päivänvaloilmiön”, eli suurta valkosinistä kylmää valosaastetta. Luopuminen vanhoista keltaisista katuvaloista aiheutti huomattavasti suurempaa ongelmallista valosaatetta koko laajalle kaupunkialueelle. Valosaateongelmaa tutkittiin kartoittamalla ja kuvaamalla Pittspurghin aluetta yöaikaan avaruusasemalta sekä drone- että ilmakuvauksin.

Kuvissa led-valojen spektrien erot. Ylempi on 5000 kelvinin ledin ja alempi keltaisen ledin spektri. Ero spektreissä on huomattava.

Kaupunki aikoo nyt hankkia uudet ”valosaasteystävälliset” katuvalot, joiden led-valo on lämpöarvoltaan alle 3000 kelviniä, eli valo on ”lämpimän keltaista”. Kaiken lisäksi katuvalaistusta kehitetään lisäämällä niihin liiketunnistimia, erikoisvarjostimia sekä vähän energiaa kuluttavia ledejä, joiden värilämpötila vastaa lämmintä keltaista (amber-yellow).

Viesti on hyvä kansalisille, jotka haluavat säilyttää luonnollisen yö-päivä-rytminsä. Ylikirkkaat katuvalot sotkevat ihmisten ja eläinten normaalia käyttäytymistä. Tähtiharrastajille viesti on hieno. Sen lisäksi, että valosaaste todetaan ”saasteeksi”, voisi Linnunradan jatkossa ehkä nähdä kaupunkien keskustoissakin. Tähtikuvaajille tulee mahdolliseksi poistaa uusien led-valojen valosaastetta ainakin osin suodattimilla, koska keltaisen valon spektri keskittyy kapeammalla spektrialueelle 500-600 nanometrin alueelle.

Omalla asuinkadullani olevat kirkkaat valkoiset ledit haittaavat melko tehokkaasti kaukoputken käyttöä sekä rajoittavat havaintosektoria. Keveiden suojaseinäkkeiden käyttö on tarpeellista. Itse käytän vanhoja jääkaapin ympärillä olleita aaltopahveja, joista voi tehdä Z-telaketjumaisen  itsestään seisovan seinäkkeen, jota voi siirrellä ja muotoilla helposti. Ei maksa mitään!

Milloin vastaava led-muutos tapahtuu Etelä-Karjalassa ja Lappeenrannassa, jää nähtäväksi. Toivoa kuitenkin on. MMu

Kategoria(t): Historiaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.